Savaş Eskigülek: “Gaziantep’te Neler Oluyor?”
Sitemizin köşe yazarı Savaş Eskigülek, “Gaziantep’te Neler Oluyor?” başlıklı köşe yazısıyla sizlerle.
Gaziantep’te Neler Oluyor?
Merhaba Kıymetli Okurlarımız,
Bu hafta sonu yaklaşık 3,3 milyon gencimiz üniversite sınavına girecek. Başta oğlum Barış olmak üzere, 18 Haziran’da Yükseköğretim Kurumları Sınavı, 19 Haziran’da Temel Yeterlilik Sınavına girecek tüm evlatlarımıza başarılar diliyorum. Yavrularımızın ve onları bugünlere getiren ailelerinin, öğretmenlerinin emekleri zayii olmasın inşallah.
Bugün, Akdeniz ile Güneydoğu Anadolu Bölgelerinin kesişme noktasında, nüfus bakımından en kalabalık 6.ilimiz Gaziantep’te kız çocuklarına yönelik voleybol dolu bir projeden ‘Haberiniz Olsun’ istiyorum.
Gaziantep ilini Sigorta Shop Kadınlar Voleybol 1.Ligi’nde temsil eden Adam Voleybol Kulübü ve sosyal sorumluluk projelerine daha önceki yazılarımda yer vermiştim. Kadına şiddetin karşısında yer alan, kadın-erkek eşitliğini hatta toplum içinde daha da ilerde olması gerektiğini savunan kulübün; tescilli renkleri sarı lacivert olmasına rağmen, kadın hakları mücadelesinin rengi olan mor renkli formayla maça çıktıklarından bahsetmiştim.
Vizyoner kulüp, bu sefer de kız çocuklarını sporla buluşturmak, yeteneklerini geliştirmek ve onlara rehberlik ederek olimpiyatlarda mücadele edecek sporcular yetiştirmek amacıyla “Karış Karış Gaziantep, Adım Adım Olimpiyat” projesi ile konuğumuz oluyor.
Kurtuluş Savaşımızın Başlangıç Tarihi 19 Mayıs, Projenin Doğum Tarihi Oldu
Adam Voleybol, TVF’nin desteği, Gaziantep Valiliği’nin önderliği ve Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü, İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile Gazi Üniversitesi’nin ortaklığında çok önemli bir proje daha başlattı.
Proje; öncelikle il merkezi, sonrasında tüm ilçelerdeki şehit ailelerin kızları ile tüm kız çocuklarını kapsıyor. Kız çocuklarının voleybol vasıtasıyla hayata hazırlanması, istihdamının sağlanması ve eğitim hayatlarına katkı sağlayıp, toplumsal kurallar hususunda yetkinliğini geliştirmeleri amacıyla kaynak yaratan Adam Voleybol, bu çocukları voleybolun bir parçası haline getirmeyi amaçlıyor.
’’Doğuştan Yetenekli’’ Diye Bir Şey Yoktur!
Alanında yetkin isimlerin koordinasyonu sağladığı projede hedefler net çizgilerle belirlenmiş:
Kısa Vadede (0-2 yıl) Milli Takım Karmalarına, Orta Vadede (2-4 yıl) Milli Takımlara, Uzun Vadede (4-6 yıl) Olimpiyat kadrolarına sporcular yetiştirmek!
‘Coğrafya, kader değildir!’ sloganıyla işe girişen Adam Voleybol, yeteneğin doğuştan geldiğine dair söylemler yerine bilimsel çalışma esaslarıyla 5 temel şartın bir arada olmasının var olan yeteneğin gelişimindeki önemine inanıyor.
Bu görüşe istinaden de Fırsat, Olanak, Ortam, Organizasyon ve Analiz etkenlerini bir araya getirmeye çalışan proje, 8-12 yaş grubu kız çocuklarımızı voleybolla tanışmaya, fair play ruhu ile mücadele etmeye ve kendilerini hayata hazırlamalarına yardımcı olacak.
İlk Aşamada 7022 Kız Çocuğuna Ulaşıldı
Kurtuluş Savaşımızın gazi unvanlı şehri Antep’te, proje kapsamında 28 okul taraması gerçekleştirilmiş. 28 okulda 7022 öğrenci tek tek testlere tabi tutulurken, 615 kızımız bir sonraki aşamaya davet edilmiş. 200 tanesinin işlemleri tamamlanmış. Kalan 415 kızımız için de işlemlere devam edilecek. Tarama ve incelemelerin iki yıl daha sürmesi hedefleniyor.
Valilikten Büyük Destek
Gaziantep Valiliği, sadece bu proje için 4 salon tahsisi yaparak büyük bir destek vermiş durumda. ‘Gaziantep Spor Şehri’ adıyla olimpik branşların birçok dalında faaliyet organize edilen Gaziantep’te voleybola çok daha fazla önem verildiğinin altını çizmemiz gerekiyor.
Valilik başta olmak üzere tüm kamu kurumlarının verdiği desteğe şehirde bulunan Spor Lisesi de katılmış. Son sınıf öğrencileri, verilen seminerle müsabaka analizi ve atletik performans eğitimi almışlar. Böylece projenin ihtiyacı olan nitelikli iş gücü de yine Gaziantep içinden oluşturuluyor.
Kıymetli Okurlarımız,
Yazımın başından beri kadınlara yönelik faaliyetlerinden bahsettiğim kulübün isminin ADAM olması tezat yaratmış olabilir zihninizde. Oysa TDK sözlüğünde ADAM kelimesinin 1.karşılığında ‘İnsan’ yazdığını görüyoruz. Yani, aslında bu isim bile kadın-erkek ayrımını değil ‘İnsan’ kelimesiyle eşitliğini yansıtmakta.
Kızlarımıza, kadınlarımıza verdiğimiz önem kadar çağdaş olacağımıza inanıyorum. Bu bakımdan da felsefesiyle, projesiyle, duruşu, savunduğu değerlerle Gaziantep ve Türk Voleyboluna yaptığı, yapacağı katkılarla en büyük övgüyü hak eden Adam Voleybol’u, Vali Davut Gül, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ile tüm destekçilerini gönülden tebrik ediyorum.
Kalın sağlıcakla.